Op 24 augustus 2017 gaf het Breda’s Mannenkoor in de Grote Kerk te Breda het concert “De vrede van Breda”, een compositie speciaal voor de herdenking gecomponeerd door Desiree van Warmerdam. De compositie bestaat uit 7 delen, waarvan bij de delen 5 en 6 ook vrouwenstemmen nodig zijn. Daarom had BM het Etten-Leurse projectkoor, geleid door Dieneke Dicknese, gevraagd om deze delen voor hun rekening te nemen. Tijdens de uitvoering werd ook een geschiedkundige presentatie gegeven, door Hans Talboom, geassisteerd voor de beelden door Simon Keep. De beiaardier van de Grote Kerk speelde het Domine salvum fac Regem Nostrum. Het koor zong mee met de klanken van de beiaard, die in de kerk uiteraard heel goed te horen zijn. Verder was er een orgelsolo van Gert van Hoef, het Trio Bestevaer gaf 3 nummers uit de tijd van het sluiten van de Vrede.
Zie hier een voorbeschouwing op het concert:
Hieronder de in opdracht van de Stichting Steunfonds Vrienden van BM vervaardigde opname van het concert:
• een unieke compositie van Desiree van Warmerdam, opgedragen aan BM
• unieke muzikale samenwerking met beiaard en orgel bij het openingswerk
• begeleiding op een uniek Hauptwerkorgel
De opname omvat:
• registratie van het hele concert met een speelduur van ca 100 minuten
• videobeelden aangevuld met o.a. foto’s van het concert en van de Grote Kerk
Hieronder een compilatie van deze opname met daarin opgenomen de drie muzikale delen ’The Dutch in the Medway’ door Trio Bestevâer, ‘Lijst met veroverde schepen’ door BM en ‘Dansen om de fonteinen’ door Projectkoor en BM. Deze compilatie werd gepubliceerd in Nieuwsklanken – 28 oktober 2021, met de volgende inleiding van de hand van Simon Keep:
Bij een recent bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam werd ik geheel onverwacht herinnerd aan een heel bijzonder en geslaagd concert dat in 2017 door BM is uitgevoerd in de Grote Kerk te Breda. Hele fijne herinneringen kwamen onverwacht naar boven door schilderijen die de tocht van Nederlandse schepen door de Medway naar Chatham, de zeeslag in 1667, verbeelden. Maar vooral ook door de levensgrote en originele spiegelversiering van het door de Nederlandse vloot bij die slag veroverde Engelse Admiraalsschip Royal Charles. Die fraai met symboliek bewerkte versiering hangt daar pontificaal als een trotse trofee van de mooiste Nederlandse overwinning op zee ooit. Deze afgang van de Engelsen wordt door hen nog met regelmaat herdacht als hun meest glorieuze nederlaag. In 1667 kwam er een einde aan de 2e Engelse zeeslag tussen Engeland, Frankrijk, Denemarken en Nederland door het ondertekenen van een vredesverdrag door betrokken landen in de grote zaal van het kasteel in Breda.