Blog

TV Optreden in een KRO programma, 1989

Deze keer viel ons ‘oog en oor’ op een BM optreden dat is vastgelegd op de eerste van een grote reeks VHS-videobanden die inmiddels zijn gedigitaliseerd en in ons BM-archief zijn opgeslagen. Het betreft een optreden uit 1989 in het KRO-programma Columbus gepresenteerd door Frank Kramer. Dit gebeuren kwam mede tot stand nadat 2e bas Henk Dillisse Frank Kramer had uitgenodigd voor een gesprek in café Cosy Corner in het Ginneken. Daar vertelde Henk onder andere dat hij zeven broers had en één zus. Alle broers waren stukadoor en zijn zus volgens zijn zeggen een halve stukadoor. Door zijn enthousiaste verhalen over BM was de nieuwsgierigheid bij Frank Kramer gewekt en werden de contacten gelegd.

Columbus was een populair amusementsprogramma met zeer gevarieerde onderwerpen. Aan deze editie, opgenomen in ‘De Bussel’ in Oosterhout, werkten o.a. mee zanger/acteur, Frits Lambrechts en de succesvolle wielrenner Gerrie Kneteman. Frank Kramer die behalve presentator ook profvoetballer was, overleed eind vorig jaar in de leeftijd van 73 jaar.

Van genoemde KRO-uitzending is een compilatie gemaakt van ruim 8 minuten waarin de twee door BM gezongen werken zijn opgenomen. Het betreft Oh, I cant sit down’ van Gershwin uit ‘Porgy en Bess’ en het ‘Ave Maria’ van Tosti.

Zoals Pedro Kneepens, onze immer actieve geschiedschrijver, aan het eind van het zojuist verschenen 6e deel beschrijft is het werk Oh, I cant sit down’ op ons repertoire gezet door Gerard van Buul, BM-dirigent van 1975 tot 1976. Hier voegen we in dit verband aan toe dat het Ave Maria van Tosti in 1984 door Peter Hermans, BM-dirigent van1981 tot 1992, in het BM-repertoire is opgenomen. Dat Peter naast dirigent ook zanger was blijkt in deze uitvoering. De pianobegeleiding was in handen van René Arons.
Van de ruim 80 zangers van toen zingen nu, ruim 30 jaar later, nog circa10% leden hun partijtje bij BM mee. Een paar van die oudgedienden komen een aantal keren prominent in beeld!